Over de Aprilfeesten

Toen de Waag zijn 400 jarige verjaardag vierde, eind jaren ‘80, lag de buurt er niet goed bij.

De buurt was recent platgegooid voor de bouw van de metro en had een roerige tijd met veel protest achter de rug. Het vervallen Waaggebouw was al weer jaren dichtgetimmerd, en de Nieuwmarkt had een weinig eervolle functie als parkeerplaats gekregen.

Deze wijk was moe van de strijd, moe van de junks. Wij waren nieuw in de buurt, en hadden spullen en ideeën.
— Koen Vollaers, aanstichter
 

De originele organisatoren van de Aprilfeesten waren jong en nieuw in de buurt. Eind april bleek van oudsher de tijd te zijn dat er jaarmarkten en later kermissen op de Nieuwmarkt waren: de ideale tijd voor een feestje dus.

Ze kregen direct medewerking van de gemeente, die nog wat goed te maken had met de buurt. In 1988 ontruimden ze gezamenlijk het plein van auto's en de Aprilfeesten waren geboren.

Het Zuiden kent vele volksfeesten, carnaval, braderieën, kermissen. Voor ons was het van jongs af aan heel normaal te feesten met alle leeftijden door elkaar. Daar ligt de basis van de Aprilfeesten.
— Koen Vollaers, aanstichter

Via het dak in de Waag werd ingebroken voor water en stroom, wat natuurlijk niet kon, maar waar niemand wat van zei. De Nieuwmarkt was weer voor een paar dagen van de buurt. Het bracht een euforisch gevoel teweeg dat op zondag werd beklonken met het legendarische buurtontbijt waar ruim 400 bewoners hun vrijheid vierden. Dat was het begin. 

De jaren erna heeft de Aprilfeesten diverse formaties gekend, de eerste jaren met het Danspaleis: een spiegeltent uit het einde van de 19de eeuw. Later met de Oranjerie maar altijd met het Bogententje, La Molina, Cantina Mobilé en natuurlijk de Zweef. 

Een traditie was geboren. Het buurtontbijt bleef een vast onderdeel, maar daarnaast kwamen er elk jaar meer tenten en veel muziek. Er werd gedanst en gesjanst en de jeugd zwierde rond in de zweefmolen waar zelden een gondeltje leeg bleef .
— Flip Jansen, aanstichter

Ondertussen hebben we ook de buurt zien veranderen. Zowel de samenstelling van de bewoners, als onze bezoekers. Zo gingen de junkies weg, maar kwam er een enorme toeristenstroom voor in de plaats. 

In die drukte is het makkelijk elkaar uit het oog te verliezen. Daarom vinden we het belangrijk om eens per jaar een plek te creëren waar buurtbewoners weer bij elkaar komen, en samen proosten op het voorjaar.

Want als we de Aprilfeesten opgeven, geven we de buurt op.